A trai in cautare inseamna o suferinta dozata. A gasi pe cineva inseamna o suferinta neasteptata. Dar omul are de lucrat la dependenta lui de doza ce si-o administreaza si are impresia ca-l stabilizeaza...

De multe ori avem impresia ca ne spunem adevarul sau ca suntem foarte sinceri. Am auzit multe persoana care afirma despre ele ca sunt foarte sincere! Daca n-ar exista un Inconstient si niste Mecanisme de Aparare care deghizeaza o realitate interna, as crede aceasta afirmatie care denota cumva o cunoastere ferma de sine.

As inlocui acel “sunt foarte sincer” cu “spun doar ceea ce vreau si imi doresc eu, ce am chef, cand am chef, cum am chef, asa cum stiu acum.”

Sinceritatea este grea si cel mai dificil de realizat este chiar cu noi insine. 

Uneori picam in iluzia cunoasterii de sine singur, auto-analiza…auto-dezvoltare. Cand ii auzeam ca se auto-cunosc, nutream un soi de invidie ca eu trebuie sa ma tarasc cu toate ranile pe un divan si sa traiesc tot ceea ce evitam intr-o dinamica relationala. 

De ce cred atat de mult intr-o dinamica relationala? Pentru ca tot ceea ce stiam ca teorie intelectualizata sau ceea ce construisem in mintea mea ca imagine despre mine, pica in fata trairilor interne avute in relatie cu celalalt si o noua imagine despre mine se contura, mai aproape de Real. Si daca ceva nu ar pica…nu putem vorbi de o reconstructie, reasezare si reorganizare interna.

Imi amintesc de o dinamica a doi participanti de la grupurile de suport: “Ascultandu-te, realizez cat de mult te minti pe tine si nici nu iti dai seama si asta imi oglindeste atat de real ca si eu fac acelasi lucru…”

Firul narativ, samsara, sau cercul fiintei noastre, nu este doar in afara noastra prin rutina pe care o practicam zilnic, el este si in mintea noastra prin imaginea noastra si ceea ce ne spunem despre noi, care poate sa fie blocata intr-un “atunci si acolo.” Si cand ea este blocata, cu greu putem sa mai primim pe cineva in realitatea noastra, pentru ca ceilalti sunt doar obiecte ale aceluiasi scenariu repetitiv. Este ca si cum mergem inainte, dar continuam sa privim doar inapoi…

Te-ai despartit si tot cauti? Se poate ca aceasta cautare continua fara sa gasesti ceva, sa fie doar o forma de aparare fata de toata suferinta reprimata din ultima despartire. Daca in “atunci si acolo” ea/el a plecat si nu ai putut controla asta, in “aici si acum” tu nu gasesti pe cineva si controlezi astfel suferinta dozata.

Pe langa aceasta realitate interna greu de exprimat si inteles, mai vine si o influenta din exterior si suntem suflati cu viteza de cultura, valorile promovate si mersul societatii.

Uneori ma gandesc ca intelectul ne-a fost lasat pentru a putea face eforturi de a iesi din cercul propriu si de a ne intalni cu celalalt semnificativ in forma pura a iubirii in care sa existam amandoi, dar de cele mai multe ori el este folosit pentru aparari intr-o lume atat lipsita de limite, fricoasa si flamanda dupa putere.

 

 

In continuare, Retreat “Alchimia Sufletului” se reintoarce cu editia numarul 5 in Bali din 22 Martie pana pe 1 Aprilie 2020.

Noile grupuri de suport vor incepe din luna Noiembrie in CLUJ si BUCURESTI.

Inscrieri si informatii: alexandru@batinas.ro