Oglinda ca obstacol
Lord Ganesha

Pentru ca se tot vorbeste despre oglinzi si cum partenerul de viata este una, inainte sa ne dam in cap cu ea si sa ne invatam lectiile (repetate), va invit sa intelegem de ce o folosim. 

Puteti face un exercitiu. Mergeti si stati in fata unei oglinzi. Incepeti sa va miscati si observati ce se intampla. Toate comenzile date de voi catre corp sunt reproduse in oglinda si voi va asteptati la asta. Va surprinde ceva? Nu cred…

Cam asta facem si in cautarea partenerului de viata in oglinda. Dintr-o sala cu 1000 de persoane, inconstient vei alege persoana cea mai asemanatoare filmului repetitiv din psihicul tau. Vei alege actorul cel mai apropiat si cunoscut de tiparele tale relationale, pentru a putea avea aceeasi oglinda despre care va vorbeam mai sus…acea oglinda care nu ne surprinde.

Cautarea partenerului in “oglinda” este pentru a ne asigura de o repetitie cunoscuta a trecutului ca o oglinda a noastra. Daca mediul exterior se repeta inseamna ca eu sunt vazut/a si exist iar asta inseamna siguranta…chiar si in cele mai tumultoase vremuri. Ce inseamna asta? Ca uneori repetam scene de conflict si trairi intense din punct de vedere emotional tocmai pentru ca suntem obisnuiti cu asta si nu ne surprinde, chiar daca afirmam ca suntem obositi sau nu ne place acea situatie. 

Cand caut pe cineva asemanator/gemelar/oglinda, caut siguranta ca ceea ce gandesc si traiesc eu – traieste si celalalt, astfel nimic nu ma poate surprinde si speria. De aceea si avem pretentia ca ceilalti sa actioneze ca noi, sa gandeasca ca noi, sa simta ca noi…si suntem “socati” cand lucrurile stau diferit. 

Recunoastem doar gesturile de iubire pe care noi le-am exprimat catre celalalt si ne dorim sa se intoarca la fel, ca intr-o oglinda, doar ca noi nu suntem la fel si celalalt nu este o marioneta lipsita de viata si trecut semnificativ.

Unii oameni inainteaza in viata alaturi unul de celalalt privind spre viitor, altii stau fata in fata precum intr-o oglinda si simt ca trebuie sa-l elimine pe celalalt pentru a putea inainta. 

Oglinda poate sa fie si sparta si va citez un fragment din cartea plina de iubire “Cele patruzeci de legi ale iubirii” de Elif Shafak: 

“- In loc sa te duci la bucatarie dupa apa, te-ai duce la carciuma dupa vin?


– Adica, vrei sa-ti aduc eu vin? a intrebat Rumi, rostind ultimul cuvant cu grija, de parca i-ar fi fost frica sa nu se sparga. 


– Intocmai. Ti-as fi grozav de indatorat daca te-ai duce sa iei vin. […] Dar fa-mi, te rog, un hatar. Cand te duci la carciuma, sa nu iei pur si simplu urcioarele si sa te intorci. Stai acolo o vreme. Vorbeste cu oamenii. O sa te-astept aici. Nu-i nevoie sa te grabesti.   

Rumi mi-a aruncat o privire pe jumatate suparata, pe jumatate uluita. Mi-am amintit de invatacelul din Bagdad care voia sa ma-nsoteasca, dar ii pasa prea mult de bunul sau nume ca sa faca pasul hotarator. Grija lui pentru parerile celorlalti il impiedicase. Acum ma intreb daca bunul lui nume o sa-l impiedice si pe Rumi. 
Dar, spre marea mea usurare, Rumi s-a ridicat si a incuviintat din cap.
– N-am mai fost niciodata la carciuma si n-am mai baut niciodata vin. Nu cred ca sa bei e un lucru bun. Insa am incredere deplina in tine, pentru ca am incredere in iubirea dintre noi. Trebuie sa existe un temei pentru care m-ai rugat sa fac un asemenea lucru. Trebuie sa aflu care-i temeiul acela. Ma voi duce si voi aduce vin pentru noi. “ 

Obsesia ca repetitie inseamna confort si siguranta. 

In imagine Lord Ganesha…cel care aduce obstacole noi pentru a le putea indeparta pe cele vechi. 

Ne intalnim in cadrul Workshop-ului “Sarbatorile Vin!” in 15 Decembrie, Bucuresti si 22-23 Decembrie in Bacau si in continuare in Retreat “Alchimia Sufletului” Ubud, Bali 4-14 Martie 2019.