Noul An Balinez ca Sens si Semnificatie prin trei zile de Ritual Colectiv pe o Insula a Zeilor.

Se apropie Retreatul “Alchimia Sufletului” in Bali si m-am gandit sa va vorbesc putin despre Sensul si Semnificatia acestei perioade alese.

Pentru aceia dintre dumneavoastra care ma cunosc stiu ca sunt insetat de orice forma de Ritual practicat prin care oamenii manifesta SENSUL existentei lor, dar atribuie si SEMNIFICATII profunde acelui TIMP prezent.

Noul an Balinez este un Ritual care dureaza 3 zile.  Incepe pe 16 si se incheie pe 18 Martie.

In prima zi, numita si Melasti Pilgrimage – Pelerinajul Melasti, toate satele din Bali vor pregati diverse figurine numite Ogoh – Ogoh. Exista chiar si o competitie intre sate, aplaudat fiind cel care face figurina cea mai mare si mai urata. Aceste figurine reprezinta spiritele rele atat din om cat si cele de pe insula. In acest pelerinaj se va iesi pe strazi si se va face multa galagie. Toate spiritele rele vor fi astfel trezite si procesiunea continua spre plajele insulei, unde toate acestea vor fi arse pentru a alunga aceste spirite.

A doua zi, de la 06:00 AM, TIMP de 24 de ore, vom avea Sarbatoarea numita Nyepi. O zi in care toata Insula va intra intr-un soi de hibernare. Nimeni nu va merge pe strazi, masinile de politie si ambulanta fiind singurele care au voie sa circule. Curentul electric este recomandat sa fie inchis si trebuie pastrata o liniste cat mai mare. In cazul in care cineva va incalca acestea, se va intalni cu politia care umbla pe strazi tocmai pentru ca acest proces sa se intample si sa fie respectat pe toata insula. Nyepi este o zi in care suntem invitati la POST si TACERE, o zi in care suntem indemnati sa patrundem in interiorul nostru deconectandu-ne de la toate “distractiile” pe care le avem in timpul anului. O zi de introspectie in care fiecare om de pe insula va privi in interiorul sau si la anul ce a trecut. O zi in care ne vom separa de tot ceea ce ne tinea conectati la orice altceva in afara noastra. Noaptea vom avea parte de o Luna Noua si cum toata insula va folosi foarte putin curent, spre deloc, vom putea vedea CERUL in toata Lumina lui. Acest intuneric pe toata insula (si Luna este Noua – astfel ea nu se va vedea si nici nu va oglindi lumina) are ca si concept ideea prin care spiritele rele alungate cu o seara in urma, se vor intoarce pe insula…dar nu vor mai gasi nimic, pentru ca pe insula exista doar tacere si liniste…nimic de agitat.

Intram astfel intr-o alta conexiune, cu NOI si cu NATURA asa cum este ea…cu mai putini factori disturbatori care ar putea influenta gandurile si trairile noastre, dar si starea Insulei ca Intreg.

Pentru aceia dintre dumneavoastra care deja v-ati inscris in Retreat, vin si cu o vestea linistitoare ca optiune. In cadrul Resortului vom putea pastra o Lumina discreta, dar suntem rugati sa nu parasim zona si sa intelegem gradul scazut de servicii din acea zi. Sunt turisti care evita aceasta perioada, tocmai pentru ca e “prea multa liniste”. Acest Ritual prin care se consuma foarte putine resurse ale insulei este si o forma de a lasa Natura sa se refaca.

A treia zi din Noul An Balinez, este o zi in care toata Insula se intalneste pentru a petrece Timp Impreuna si a aseza tot ceea ce au gasit in ei cu o zi inainte. Isi vor vizita familiile pentru a-si cere iertare, pentru a le multumi si pentru a petrece Timp Impreuna pasind in Noul An! Ne vom intalni si noi si vom face acelasi lucru in cadrul Atelierului “Alchimia Sufletului” din a treia zi.

Acest Ritual de Noul an Balinez este stabilit dupa vechiul calendar Hindus Saka, un calendar asezat dupa Luna si fazele ei. Calendarul Hindus Saka este cu 78 de ani inapoi fata de calendarul Gregorian. Despre toate acestea vom discuta mai mult in cadrul Retreatului.

O trecere intr-un an nou, stabilit in Timp de Luna Noua, intr-o Insula a Zeilor si impreuna ca stare colectiva si sincronicitate. Sa pasim cu Sens si Semnificatie in Noul An Balinez in cadrul Retreatului “Alchimia Sufletului” in Bali!

 

Pentru Inscrieri si Informatii: 0755030302

Sursa Photo: http://blog.anantaravacationclub.com