Nepotrivitul nu este ceva cu care te mandresti si este ca un “motor” care te pune sa muncesti…sa cauti, sa intelegi, sa traiesti si sa iubesti tot ceea ce este asa cum nu esti tu!

Articolul ar putea incepe de la intrebarea: “Ce este Normalitatea?”

Calatorind prin atatea locuri, am intalnit culturi diferite, religii diferite, valori diferite, reguli diferite dar si definitii ale normalitatii diferite. Este fascinant de observat cum doar peste o granita, ceea ce putea sa apara ca “anormal”…trece imediat ca drept si ca normal.

Normalitatea este un sistem de valori care ar trebui sa ne aseze, intr-un mod echitabil, intr-un cadru care sa ne ofere un echilibru psihic la toti. Este un reper prin care individul isi traseaza si traverseaza propriul traseu prin viata. Aceasta este data de cei care conduc sau au “puterea” in acel stat/trib. Acestia este necesar sa detina ceea ce in psihanaliza exista…o pozitie de Neutralitate Binevoitoare. Aceasta pozitie stie sa si asculte si sa observe evolutia lucrurilor, atat la nivel individual, cat si la nivel macro. Normalitatea este dinamica, sau asa ar trebui sa fie tratata. Doar ca cei ajunsi in roluri de putere, uita de aceasta pozitie si tot ceea ce ar fi trebuit sa fie “echitabil” se transforma in scenariul propriilor lor vieti si dorinte personale. Pozitia aceea de Neutralitate, ne ajuta sa ne intalnim in real amandoi. Ea este precum elementul Apa, cum Rumi ne vorbeste despre ea ca fiind cea care ne ajuta sa ne intalnim corpul cu focul…fara ea nu am rezista acelei intalniri.

Cunosc si cazul unei persoane care la noi in tara fusese diagnosticat cu o suferinta psihica…si intr-o vacanta a cunoscut pe cineva dintr-o alta cultura si s-au casatorit. Toata acea anormalitate…a devenit brusc o normalitate, in alta tara…in alt loc…peste o alta granita si cu Iubire.

Si ma intorc acum la “Nepotriviti”…la cei care nu doar o data in viata lor au simtit ca nu apartin, sau ca nu sunt potriviti, sau ca nu sunt la fel, sau ca nu sunt intelesi, sau ca nu isi gasesc locul. Aici nu vorbesc de cei care se razvratesc ca raspuns la o cerere, ci la cei pe care destinul vietii nu i-a adus sa fie “in rand” cu lumea. Vreau sa se inteleaga diferenta intre cele doua. Rebeliunea este reactia la ceva ce exista, este ca o forma de tu zici alb, eu zic negru. Rebeliunea este doar un stadiu adolescentin prin care se “incearca” o separare si o individuare. Nepotrivitul este ceva mai profund…pe care-l admiti doar atunci cand esti tu cu tine, traind separarea. Nepotrivitul nu este acela care va raspunde la agresivitate, ci e cel care se va intreba de ce exista aceasta…si ce alta cale mai exista. Nepotrivitul nu este ceva cu care te mandresti si este ca un “motor” care te pune sa muncesti…sa cauti, sa intelegi, sa traiesti si sa iubesti tot ceea ce este asa cum nu esti tu…cautand sa gasesti un alt drum decat cel pavat de ceilalti inaintea ta, sa-ti gasesti Sensul tau pentru ca orice drum in exterior…e spre exterior si nu spre Sine.

Si va zic sincer…

 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu se intrebe Sensul Vietii
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu se intrebe ce este Normalitatea, Binele si Raul
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu se intrebe ce este Dumnezeu
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu calatoreasca in lumea larga
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu stie cum sa se abandoneze pe sine
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu depuna un efort considerabil mai mare decat majoritatea
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu petreaca timp singur
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu imi vorbeasca despre el si experientele lui
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu traiasca neliniste
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu stie sa taca
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu te fixeze cu privirea
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu imi zica: Nu mi-a fost usor.
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu se intrebe de Sine…sa se caute pe Sine si sa se descopere pe Sine.
 • Nu am intalnit un “nepotrivit” care sa nu aprecieze TIMPUL petrecut impreuna.

Vedeti…daca totul era potrivit, cum oare mai exista “Motorul” care sa te faca sa te intrebi de Sensul Vietii, de Normalitate, de Bine si Rau, de Dumnezeu. Cum oare mai putea acest “nepotrivit” sa-si abandoneze cunoscutul, familiarul si sa plece in lumea larga curios si plin de intrebari? Cum oare mai putea acesta sa petreaca timp singur daca era atat de potrivit cu restul? Dar sa renunte la placerile trecatoare care-l abat de la calea lui? Cum oare mai stia el sa imi vorbeasca despre Sine…cand totul potrivit vorbeste doar despre ceea ce se promoveaza (stiri si alte generalitati/normalitati)? Cum oare putea acesta sa depuna un efort considerabil mai mare decat majoritatea si sa aduca astfel excelenta in viata sa prin ceea ce face?

Cum oare mai putea acesta sa porneasca in calatoria descoperirii de Sine? Aceasta calatorie legendara catre Inima Sufletului, o calatorie unica ce nu poate fi deprinsa din carti si nici mimata din filme…si nici din alt drum deja batatorit.

Uneori Dumnezeu ne tine “nepotriviti” tocmai ca sa ne amintim de Sensul nostru cel mai profund si drumul propriu eliberator catre Sine. Ne abate de la potrivit deoarece drumul deja batatorit nu este neaparat si Calea, iar adevarurile descoperite pana in acel prezent, nu sunt neaparat Adevarul. Prin toata aceasta nepotrivire, parca ne invita sa exploram si ORICE ALTCEVA posibil…un alt drum, nu unul opus, ci un drum mai aproape de interiorul nostru si in acord cu Sensul Vietii.

Si Doamne…iti spun, cand ma uit in ochii lor…vad Viata! Cand vorbesc cu ei…aud Viata! Cand ma intalnesc cu ei…simt Viata!

Si catre voi, “nepotrivitilor”, am un mesaj:

Va rog sa nu va mai intrebati “de ce mi se intampla asta mie?”…ci sa deschideti ochii catre ce va indreapta toate acestea! Curaj! Sigur exista o alta cale care avea nevoie doar de o privire…si intreaga Lume se poate schimba.

Intrebarea “De ce mie?” este cea care opreste orice curgere armonioasa a Vietii si a Sensului. Si uite asa, cei potriviti au aflat ca se poate si altfel…prin cei “nepotriviti” care le-au amintit de Sens. Tot ceea ce era potrivit si impotmolit si-a gasit o alta cale creata de un nepotrivit.

Imaginati-va un tunel…sapat in munte cu multi ani in urma. Toata lumea urmeaza acea cale dar fara sa se intrebe daca aceasta este si calea. Nepotrivitul neavand loc pe acea cale, alege sa sape propriul tunel in munte…un efort considerabil si un timp suficient de mult petrecut singur. La un moment dat, in tunelul care era deja sapat si pe care potrivitii circulau, pentru ca numarul acestora a crescut, s-a produs un ambuteiaj si s-au blocat. Doar ca nimeni nu mai putea sa vada alta cale si atunci totul se blocase. Nepotrivitul, dupa ce a terminat tunelul…nu va putea sa-l tina pentru el si le va arata si celorlalti ca mai exista o cale si ii va invita pe ea. De ce face asta? Pentru ca Iubeste si cunoaste Singuratatea.

Si cand gasesti Aurul din propriul tunel sapat…tine-l acolo, lasa-l sa te Alchimizeze si sa trasmute astfel toate relatiile din jurul tau. Oamenii vor vrea sa “consume” de la un altul ceea ce ei isi imagineaza ca le lipseste, dar nu vor vrea sa afle cum a reusit aceasta…ca sa reuseasca astfel si ei.

Semnat,

Un nepotrivit.

 

 

Ne intalnim la mal pe 25 MAI in CLUJ, in cadrul Conferintei “Invitatie la Diversitate, prin Autenticitate”, ultima cu aceasta tema abordata.  Am prelungit inscrierile pentru Bali si in Martie vom pasi in Noul An Balinez in Retreat “Alchimia Sufletului” in Bali. Ca in fiecare an, va dau intalnire in Maramures in cadrul celor doua Tabere “Alchimia Sufletului” Maramu’!