Ne simtim goi, fara sens si nesatisfacuti pentru ca punem in act masti inconstiente. 

Mastile vin sa protejeze partea vulnerabila din noi, ele si-au facut treaba cu Sens intr-un “atunci si acolo” cand exista un pericol perceput ca real (abuzul din partea unui adult, amenintarea separarii si alte forme de pericole-frica de abandon, frica de a fi devorat, de a fi coplesit sau frica lipsei de sens a existentei), dar nu mai au Sens intr-un “aici si acum” pentru ca exista deja alt context real. Cu toate acestea, le punem in act inconstient si pentru ca ne-am jucat cu ele atat de des, incat am ajuns sa credem in ele ca si cum suntem noi si pierdem contactul cu Autenticul din noi.

Ceilalti nu sunt responsabili sa vada dincolo de “mastile” pe care le jucam. De masti este responsabil cel care le poarta.

Cum functioneaza o masca? Atunci cand tu exprimi ceva, dar de fapt iti doresti altceva si nu ai curaj sa afirmi asta, primesti ceea ce masca a cerut si asta te face sa te simti gol, fara sens si lipsit de iubire.

Imagineaza-ti ca o masca este ca un baraj, acesta nu permite trecerea apei din nicio parte. Cand nu mai exista relatia cu exteriorul, interiorul este gol. Orice rau ar veni spre tine, acesta isi va schimba cursul datorita acelui baraj si va merge catre locuri care-i deschid calea, la fel cum un om va merge spre relatii cu oameni care-l primesc in viata lor. Este natural asa.

Este o bucurie sa te ascunzi, dar un dezastru sa nu te mai gasesti. – Winnicott

Se intampla sa intram in relatii cu mastile, sa ne indragostim de masti si sa ne “chinuim” sa pastram acele masti pentru ca relatia sa nu se deterioreze. Asta duce la oboseala, burn out, agresivitate, fuga din relatie, izolare, depresie. Exista chiar si sentimentul real ca nu esti iubit, dar este important sa intelegi ca tu ai manifestat o masca si e normal ca oamenii sa iubeasca acea masca si nu Sinele Real.

Tehnologia de azi si toata industria online, ne influenteaza ce masti sa purtam si viata cui sa o traim si astfel multi ajungem sa ne ratacim intr-un labirint al altora.

Realul e palpabil, miroase, se aude, are gust si ne face sa ne simtim reali cand ochii celuilalt ne privesc.

Si atunci cand sunt constient de masca, imi dau voie in relatiile semnificative sa nu o mai port, pentru a putea construi un atasament securizant, in consens si cu Sens.

Este de ajuns un om cu care sa-ti permiti sa te debarasezi de masti si lumea capata Sens.

 

Urmeaza Luna Martie si Noul An Balinez in Retreat “Alchimia Sufletului” BALI din 4-14Martie 2019

Si continuam cu Tabara “Alchimia Sufletului” Moieciu 2019