Noi, oamenii, avem un “dar” sa ne ranim orbeste...si tot noi suntem si cei capabili de reparatie si vindecare, intr-o Relatie.

Noi, oamenii, avem un “dar” sa ne ranim orbeste…si tot noi suntem si cei capabili de reparatie si vindecare…daca acceptam sa intram intr-o astfel de Relatie. Ca ii spunem Magie, Terapie, Religie, Spiritualitate…se joaca in doi si intr-o Relatie. Atat rana, cat si reparatia. Totul este la intersectia a doi, in acea intalnire.

Vad in acest prezent si intalnesc in activitatea mea, persoane care vin si-mi zic: “Eu ma descurc sa ma autovindec, eu ma autodezvolt, eu singura/singur ma fac bine…n-am nevoie de un altul!”

Si daca incepi sa-i intrebi cum au ajuns la acele procese…vei vedea ca mai apare un om. Apare un altul care le-a dat o carte, un altul care a scris o carte, un altul care i-a trimis intr-un loc, un altul care le-a recomandat o tehnica, un altul care a recomandat un altul, un altul care a inventat o metoda, un altul care a fost profet, un altul care a gasit o alta cale…

Apare o intalnire…o intalnire a DOI. Dar parca aceasta nu se vede si nu se poate palpa intr-o Realitate.

Un alt scenariu este acela: “Eu nu am nevoie de terapie, eu doar merg la preot/astrolog/numerolog/tarot/yoga/maestru/shaman si alte forme.”

Si daca incepi sa-i intrebi cam cat de des, vei vedea ca uneori au frecventa unor intalniri terapeutice. Si da, pot fi terapeutice…sunt RELATII in REALITATE, dincolo de titlurile pe care acestia le poarta sau formele de vindecare pe care fiecare le abordeaza. Ma bucur atunci cand vad oameni care se intalnesc cu oameni intr-un spatiu terapeutic. Ma intristez atunci cand vad ca oamenii ajung sa nu mai vada Relatia. Asta este poate doar problema mea…ma indrept si eu cu ea.

Va invit acum pe fiecare in parte, la un moment de instrospectie si sinceritate fata de propria persoana. Raspundeti la intrebarea: Daca ar fi sa vorbiti despre suferinta voastra, durerea voastra, rana voastra, neplacerea…tristetea…ele ar fi provocate de catre cine? 

Raspunsul meu a fost: De un alt om, intr-o Relatie.

De ce abordez aceasta tema? Pentru ca vorbim atat de mult despre cat de multe rani au fost provocate de altii, de ceilalti “rai”…si prea putin despre MODUL NOSTRU INVATAT DE RELATIONARE.

Ne “ferim” (pazim) prin diverse cai, duse uneori la grad de maiestrie, sa recunoastem ca RELATIILE sunt si cele care ne pot VINDECA. De ce exista oare aceasta greutate? Pentru ca, intr-o REALITATE OBIECTIV SUBIECTIVA, Relatiile sunt si cele care ne-au ranit. Este normal sa existe aceasta greutate si APARARE in fata unei eventuale Relatii…pentru ca mintea noastra stie incotro ar putea sa duca totul…si atunci se apara asa cum stie ea de tot ceea ce a trait “Atunci si Acolo”. Si unele trairi sunt grele…si deloc usor de dus.

V-am vorbit in diverse randuri despre atasament si scenariile Inconstiente cu care intram in Relatii cu ceilalti. Intram cu acelasi scenariu intalnit si speram…intotdeauna…la alt rezultat. Putini sunt cei care recunosc (si isi recunosc) ca ei cauta o Relatie de reparatie in Relatia de Iubire si multi sunt cei care traiesc cu aceasta speranta in secret, uneori chiar Inconstient si fata de propria persoana. Numai ca, asa cum afirma si Yalom in cartea sa “Calaul Dragostei si alte povesti de psihoterapie”, Iubirea si Psihoterapia nu se potrivesc in aceeasi Relatie:

Nu imi place sa lucrez cu pacientii care sunt indragostiti. Poate din cauza ca ii invidiez – si eu ravnesc la incantarea fermecata. Ori poate pentru ca dragostea si psihoterapia sunt fundamental incompatibile. Un terapeut bun se lupta cu intunericul si cauta clarificarea, pe cand iubirea romantica se sprijina pe mister si se naruie cand o scrutezi cu antentie. Detest sa fiu calaul dragostei! Irwin D. Yalom

Si atunci cand exista o rana provocata intr-o Relatie…cum sa te mai lasi sa intri atat de usor in alta Relatie de reparatie? E de inteles…

Normal ca vom cauta idei, concepte si forme prin care sa ne explicam ca nu avem treaba cu un altul semnificativ, cu un alt om, in tot procesul nostru de vindecare/reparatie, ci doar cu Divinitatea si Spiritualitatea. Ajungem sa ignoram Relatia si sa “cautam” si “vedem” doar puteri supranaturale…si va recunosc sincer ca inteleg!

Vin acum sa va adresez inca o intrebare: La ce ne folosesc toate acestea daca atunci cand ne intalnim cu celalalt, durerea este inca acolo si reactionam? La ce ne folosesc toate acestea daca nu stim sa ne comportam intr-o Relatie? La ce ne folosesc toate acestea daca ajungem sa ne izolam? Uneori ne izolam chiar si intr-o Relatie (singur in doi).

Inclusiv Dalai Lama recomanda oamenilor sa mai lase meditatia si sa actioneze! Sustragerea din Realitate este o forma de liniste, de pace, armonie si Iubire…dar poate sa fie si o forma de izolare si “rupere” de orice inseamna RELATIE in REALITATE.

Paulo Coelho aseaza frumos o idee: ”Cicatricile vorbesc mai tare decat taisul sabiei care le-a facut.” Daca are un glas…asta inseamna ca e acolo ca sa fie auzita, si-si poate gasi un Sens…in Doi.

Suntem creati din intalnirea a DOI (Mama si Tata), venim in Realitate si intram imediat intr-o Relatie de DOI (Copil si Mama) fara de care nu am putea supravietui…si continuam in viata prin Relatii si moduri de relationare in DOI. Oamenii isi vor aminti de noi prin prisma modelului de relationare pe care l-au trait cu noi…acel prezent in care ne-am vazut si ne-am simtit IMPREUNA si astfel apare o noua amintire in “Aici si Acum”, o amintire ca se poate si altfel!

Ce pot sa va zic in acest prezent, dupa atatea cautari si explorari, dupa atatea forme si sensuri, religii si spiritualitate…este ca Dumnezeu se manifesta prin oameni si miracolele intr-o Relatie…in acea intalnire a DOI care poate schimba destinul din NOI.

Va imbratisez intr-o zi cu atatia DOI si sa avem Sens si Semnificatie in DOI!

 

Ne intalnim pe 25 MAI in CLUJ, in cadrul Conferintei “Invitatie la Diversitate, prin Autenticitate”, ultima cu aceasta tema abordata.  Am prelungit inscrierile pentru Bali si in Martie vom pasi in Noul An Balinez in Retreat “Alchimia Sufletului” in Bali. Ca in fiecare an, va dau intalnire in Maramures in cadrul celor doua Tabere “Alchimia Sufletului” Maramu’!

 

Sursa Photo: The Creation of Adam (Leonardo DaVinci)