Grupul de suport, fata de lucrul individual, vine sa-i oglindeasca individului fatetele Inconstiente ale Sinelui dintr-un "atunci si acolo".

Ce este un grup de suport? Cum se formeaza? Cat dureaza? Ce teme se abordeaza?

Grupul de suport este conturat de intalniri cu o frecventa lunara sau alta aleasa de grup, pe parcursul unui an de zile, cu posibilitatea de a se prelungi la decizia grupului. Fata de lucrul 1 la 1, grupul de suport reprezinta un spatiu co-creat de fiecare participant prin continuturile si obiectivele proprii. Fiecare grup este autentic prin forma sa, temele care se abordeaza sunt cele aduse de participanti fiind un grup dinamic – ORICE. Daca pornim in sondarea Inconstientului cu teme prestabilite inainte ca grupul sa fie format, nu avem spatiul necesar pentru ca acele continuturi aparate sa poata sa iasa la lumina spre a fi integrate. Numarul locurilor este de minim 7 si maxim 10.

Imi amintesc si acum cum am pornit la drum cu primul grup:

“Aoleu, programam de acum pentru un an de zile? Si daca se intampla ceva? Si daca? Si daca…?”. 

Da, ANGAJAMENT! Indiferent de ceea ce se intampla in grup, exista si urmatoarea sedinta. Este curios cum omul isi doreste ceva de durata, dar nu are rabdare ca ceva sa dureze. 

Si a trecut acel an de zile si am reusit sa ne intalnim. Toate acele “si daca” s-au dovedit a fi fantasme care zburdau libere si ne impingeau departe de REALITATE.

Imi este greu sa va vorbesc despre ceva standardizat ca dinamica intr-un grup, pentru ca fiecare este unic in ritmul, continutul, forma si intensitatea sa. 

Ce pot face este sa impartasesc cu voi cateva cuvinte pe care membrii participanti ai primului grup le-au lasat ca forma de expresie pentru ce inseamna o astfel de experienta de grup. I-am rugat frumos sa vorbeasca despre ce au trait acolo, pentru ca poate asa, tot ceea ce pare infricosator de necunoscut, ajunge mai prietenos spre voi. 

 

Propunerea de a face parte din grupul de suport Alchimia Sufletului de la Constanta a fost o continuitate fireasca a taberei  Alchimia Sufletului din Maramures la care am participat. Nu stiam nimic despre grupul de sprijin, ce ofera, ce am de facut eu acolo. Mi-a adus multe intelesuri, multe dezvaluiri din subconstient, care au fost posibile doar in relatie cu colegele mele din grup. Subconstientul ne-a adus impreuna, 6 oameni cu continuturi asemanatoare, ca sa putem sa ne cunoastem si sa ne recunoastem. Intr-un cadru sigur, sub coordonarea psihologului Alexandru Batinas, am putut sa ne dam jos mastile, sa ne descoperim mecanismele de aparare, sa ne aratam asa cum suntem. Pe langa autocunoastere, grupul de suport mi-a adus intelegerea despre ce inseamna sa-ti iubesti aproapele: sa-l vad, sa-l ascult, sa-i ofer spatiu sa se exprime. A fost un angajament de un an, o ancora care m-a tinut pe un drum drept in tot acest timp. Multumesc si sunt recunoscatoare mentorului acestui proiect, psihologului Alexandru Batinas.

…………

Grupul de suport te ajuta sa faci primii pasi in viata reala asa cum copilul invata sa mearga. De o mana este sustinut de grup, iar de cealalta de terapeut. Fericirea de pe fata copilului, care face primii pasi in viata, nu poate fi egalata cu nimic, reprezinta zborul catre viata reala si nu traita in fantasma. Si cand faci acesti pasi, tremurand de emotie fata de necunoscut, stii cu siguranta ca ambele maini sunt acolo pentu tine, pentru siguranta ta si chiar daca te vei impiedica, mainile acestea te tin si te sustin, fara judecata. Indemn! Orice ai crede despre tine, omule, fa parte dintr-un astfel de grup, cu incredere!

……….

Desi initial nu stiam ce inseamna “grup de suport”, am descoperit pe parcurs faptul ca fiecare din noi are o poveste, are traume, frici sau temeri si e normal sa fie asa. Prin povesti ne descoperim unul pe celalalt, descoperim umanul din noi si din ceilalți. Am realizat faptul ca nu mereu e vorba despre mine, ci despre cel de langa mine. Indrazneste, descopera-te pe tine si pe cei din jurul tau!

………

Grupul de suport vine la pachet cu constientizari, suferinta, durere aduse din trecut, dar care aduc claritate, deschidere, intelegere, suport sau trigger (apasarea unor butoane) pentru un altul care a trait sau experimentat lucruri similare tie si care in acest mod isi aminteste. Asta in limitele fiecaruia de acceptare si deschidere. Multumesc, recunostinta.

Repetitia noastra inconstienta este precum o salba de perle, membrii grupului sunt amintirea fiecarei perle ascunse si aparate de psihicul nostru. 

Si o nota personala de final:

Doamne, cat de mult imi place dinamica de grup si ce onoare am sa fiu bijutierul care modeleaza comorile lor proprii, ca la final sa-i vad cum pleaca in viata purtandu-si cu liniste si impacare cea mai importanta bijuterie, pe Sine!

 

Noile grupuri de suport vor incepe din luna Noiembrie in CLUJ si BUCURESTI.

Inscrieri si informatii: alexandru@batinas.ro