Un Retreat de Dezvoltare Personala, Cunoastere si Sens, in Nordul Italiei, in provincia di Vicenza. Dupa cateva mesaje si intrebari curioase, am hotarat impreuna cu Marcela sa asezam acest weekend pentru romanii care locuiesc departe de tara, dar el este deschis si pentru cei care vor sa calatoreasca si sa intalneasca si alte povesti de viata. 

Ce se intampla cu noi atunci cand tot Universul exterior se schimba si ne mutam radacinile in alta tara, intr-o alta cultura, intr-un alt trib, intr-o alta forma de societate? Adaptarea se poate realiza rapid – prin diverse mecanisme de aparare, dar acestea au un efect de scurta durata si intotdeauna vor exista ganduri si acel dor de radacinile de acasa, manifestat in diverse forme. Uneori intoarcerea acasa este dureroasa, alteori plecarea de acasa ne rastoarna intreaga liniste si adaptare si ne bantuie gandurile. 

Mecanismele de aparare mature ne pot ajuta pentru o adaptare mai armonioasa si de lunga durata.

De ce unii dintre noi alegem o alta tara in care sa ne prindem radacinile? Un trai mai bun? Un alt destin? Nevoia de o schimbare? Fuga de ceea ce exista acasa? 

Oricare ar fi raspunsul, trecutul vine peste noi deghizat in diverse forme si exprimat prin tensiuni, conflicte intre generatii sau chiar intre membrii comunitatii si pana cand nu-l asezam cu Sens si nu-l intelegem spre a se integra, el se va repeta in speranta eliberarii. Ce este interesant si va invit sa observati este fenomenul repetitiei inconstiente, oriunde vei calatori…vei intalni cazuri si oameni asemanatori cu cei de acasa. De ce se intampla asta? 

Interesant este de observat si fenomenul minoritatii, acum ajunsi in alta tara, acest statut apare si doar pentru ca suntem romani, deja primim anumite etichete. Cum facem fata la asta? De ce exista etichete? Ce facem cu ele? 

Un alt aspect interesant este dinamica relationala a copilului nascut in tara in care parintele s-a mutat. El are deja radacinile acolo, parintele nu. Despre cum se formeaza identitatea si relatia copil-parinte, vom povesti in aceste zile. 

Imi amintesc cum, atunci cand locuiam in Italia, in fiecare seara ma intrebam: Oare cum era viata mea daca ramaneam acasa? Si cum sa-mi fac un alt “acasa” aici? Unde este acasa pentru mine? 

Toate acestea le vom descoperi impreuna!

Tema Retreatului este despre Orice, pentru ca Sufletul se manifesta prin orice si orice semn isi gaseste Sensul doar intr-o relatie. De aceea va invit sa va notati si intrebarile la care cautati un raspuns si sa le aduceti in Retreat. Printre acest ORICE, va mai propun si eu cateva subiecte de abordat:

Ce este identitatea? Cum se formeaza ea?

Ce sunt radacinile? De ce avem nevoie de ele?

Ce inseamna comunitatea si dorinta de apartenenta?

Cum mutarea in alta tara ne afecteaza siguranta personala si naste in noi diverse simptome. Stigma si Minoritate. De ce pastram credintele vechi si de ce ne simtim amenintati in fata schimbarii.

Va invit sa ne intalnim de Vineri, 17 Mai, intr-o locatie autentica. Vom incepe la ora 19:00 cu partea de introducere si prezentare. A doua zi vom lucra de la 11:00 la 20:00 si Duminica vom incheia la ora 13:00.

Marcela este persoana de contact si ea se va ocupa de toate intrebarile dumneavoastra. Atunci cand timpul imi permite, va voi raspunde si eu.  

Despre Alexandru Batinas, Psiholog | Trainer | Consultant de transformare si dezvoltare personala:

Emisiuni: https://batinas.ro/video/

Blog: https://batinas.ro/blog/

Mergi la pagina evenimentului

Varsta Minima: 22 de aniNumarul de participanti: Minim 7 - Maxim 12Inscrieri pana la data: 17 Aprilie 2019Inscrieri la: +39 333 3700701 - Marcela BanteaCost: 330 Euro - cazare in camera tripla          390 Euro - cazare in camera dubla          450 Euro - cazare in camera singleLOCATIE: http://www.calvenere.com/casette/Incluse in pachet: Atelierele, mesele si cazarea.