Intrebarea “ce e rau si ce e bine?” exista in noi aproape la fiecare pas si cautam prin ea sa ne definim si pe noi in anumite contexte relationale si situatii.

Este o intrebare cu care ne confruntam ca umanitate si ale caror raspunsuri in prezent modeleaza limitele, regulile si organizarea tribului din care facem parte.

Cu toate acestea, valentele raspunsurilor tind sa se reaseze atunci cand calatorim si intram in alt trib cu alte limite, reguli si organizari interne, cultura si credinte. 

Intr-o calatorie, pe autostrada, am intalnit in fata masinii un sarpe. Primul instinct? SA-L CALC CU MASINA, SARPELE INTRUCHIPEAZA TOT RAUL! Dupa cateva secunde mi-am amintit de dragonii din Asia, sarpele cu cap de dragon din Bali care pazeste templul si sarpele care era in fata camerei mele din Ubud si de care recunosc, m-am speriat ca un fricos (si el de mine)…si brusc am franat masina si l-am protejat. Ce bucurie mi-a fost dat sa traiesc si ce orb am putut recunoaste ca eram…

Uneori nu vedem cat de rai putem fi in cautarea de a elimina “raul” care credem ca este celalalt. 

Ce drept am eu sa iau viata unui animal doar pentru o credinta, pentru o eticheta ce i-o atribui automat pentru ca asa am fost educat? Ce vina are sarpele ca s-a nascut asa…In Vest nu prea are dreptul la viata, in Est are acest drept. Si asa sunt si pisicile negre si multe alte minoritati asupra carora oamenii au reusit sa construiasca etichete, pentru ca ei insisi nu erau in stare sa recunoasca din interior acest bine si rau si pentru ca in educatia celor mici a fost creat acest “rau” ca amenintare daca ei nu sunt buni si cuminti. Si atunci cand nu recunoastem din interior ce este bine si ce este rau, ajungem sa facem asta prin comparatie si diferentiere fata de un altul, fata de un altceva diferit de mine.

Da, de aceea functionam pe etichete si de aceea ne si distrugem cu ele. Dreptul la viata este un drept fundamental UMAN! 

Noroc ca am ales sa calatoresc, sa descopar si altceva in afara bulei mele de siguranta, in afara de “buricul pamantului”, in afara de special. 

Personal nu cred ca unii se nasc in tari gresite, cred ca este de datoria unei civilizatii sa evolueze, la fel cum Primavara natura isi castiga dreptul sa creasca si sa renasca.

O Primavara cu Sens!

 

Urmeaza Luna Martie si Noul An Balinez in Retreat “Alchimia Sufletului” BALI din 4-14Martie 2019

Si continuam cu Tabara “Alchimia Sufletului” Moieciu 2019

Si Retreat “Alchimia Sufletului” INDIA 11-22 Septembrie 2019