Primim mesaje online, ne exprimam prin limbaj online, dar ce nu realizam este absenta prezentei. Ne simtim zei prin tehnologie si uitam sa ne mai respectam nevoile umane ale trupului - de conexiune, atasament si iubire.

Unii functioneaza mai usor prin scris pentru ca nu mai pot duce o prezenta, altii nu suporta scrisul si te suna pentru a simti mai aproape o prezenta, altii cauta prezenta reala. Fiecare cum simte ca isi poate aseza aceste forme de interactiune.

Ne putem apropia prin limbaj si traim vremuri in care distantele sunt foarte apropiate atunci cand tehnologia impinge niste limite, dar e important sa ne intrebam si daca mai putem duce o prezenta reala, autentica si palpabila, pentru ca doar in prezenta exista un schimb emotional real. 

Traim vremuri in care totul este aproape online, de la cursuri, la relatie, la produse si altele care inainte insemnau doar o forma de relationare. Adica puteai obtine ceva printr-o dinamica relationala. 

Sunt constient ca si scrisul pe care-l asez aici este ceva absent de prezenta, sper doar ca el sa scuture putin fiinta si sa impinga la o forma de relationare reala. 

Cuvintele in absenta prezentei sunt forme de autoreglaj care dureaza putin…pentru ca dupa sa ajungi iar sa simti o lume singura si goala. 

Nu am descoperit reteta perfecta si care este limita ideala in care utilizam virtualul si cea in care utilizam umanul, aceasta fiind o decizie personala in functie de structura de personalitate si momentele pe care le tranziteaza o persoana, dar stiu sigur ca o mama modeleaza personalitatea unui pui de om in real…nu in virtual.

Imaginati-va o mama care si-ar creste copilul prin mesaje scrise sau vocale…Unde e prezenta? Unde e bataia inimii? Unde e mirosul? Unde e atingerea? Unde e iubirea?

Ne putem crede mari si superumani, fara limite – ajutati de tehnologie (ca doar ea ne face sa ne credem mici zei prin sutele de like-uri si distantele parcurse intr-o clipire), dar prezenta si atingerea sunt un limbaj universal reglator pentru psihosomatic, pentru trupul nostru cu nevoi umane.

Cuvantul rostit are un impact mai mare decat cel gandit…sau tastat. 

Va invit sa iesim din ganduri…e atat de gol acolo. Da, se poate sa facem un dezastru prin exprimare, dar se poate si altceva decat acel dezastru pe care ni-l imaginam in gand.

 

Locurile au fost ocupate pentru Retreatul “Alchimia Sufletului”  cu editia numarul 5 in Bali din 22 Martie pana pe 1 Aprilie 2020, dar inscrierile au inceput si pentru cel din 2021. Tabara Alchimia Sufletului din Moieciu va avea loc in perioada 29 August – 4 Septembrie 2020. Detalii in curand.

Imagine: Michelangelo – Creatia lui Adam