Primavara reprezentata ca renastere a Naturii, reprezinta de fapt cea mai profunda Relatie pe care o avem interiorizata, Relatia cu Mama...adica Relatia noastra cu Viata!

Primavara este un anotimp pe care-l asociez tot timpul cu nasterea (probabil exista si o doza marita de subiectivitate, fiind nascut primavara). Dupa multi ani de uitat si privit in carti, paradigme, teorii si alte forme de manifestare ale unor idei (obiectiv subiective, va invit sa tinem cont intotdeauna de subiectivitatea autorului oricarei teorii si sa tot cautati), am ajuns sa incep sa privesc in exterior la tot ceea ce se petrece sub nasul meu. Fie ca sunt intr-un supermarket, fie ca sunt intr-un templu sau intr-o benzinarie, sunt atent la tot ceea ce este. Este important sa punctez ca nu stiu daca acesta este traseul sau reteta ideala, dar va pot garanta importanta cartilor si sensul lor pentru Viata.

De multe ori cautam extraordinarul sau semnele in orice alta parte decat in prezentul si contextul in care ne aflam. Un raspuns consideram ca se afla doar intr-un loc si-l asteptam doar intr-o forma. Este mai fascinant asa, intr-adevar. Si da, avem nevoie si de fascinatie si fantasma pentru a ne explica lumea interioara si toate trecerile pe care le parcurgem in aceasta Viata. Miturile si Metaforele sunt forme de care avem nevoie pentru a parcurge mai cu SENS aceste etape. Doar ca de multe ori, Divinul poate sa fie mai simplu decat ne asteptam…si-l lasam astfel sa treaca pe langa noi, Nevazut. De aceea am si pornit Alchimia Sufletului si toata aceasta activitate, prin care caut sa fac vazuta lumea Nevazuta.

A sosit Primavara si cu ea incepem sa ne nastem dintr-un anotimp ca Iarna. Iarna este un anotimp feminin, incarcat de prezenta apei si tot ceea ce inseamna Viata este continut sub stratul de omat. Va invit sa va imaginati aceasta metafora Reala si simpla pe care Natura ne-o arata concret si palpabil. Toata vegetatia este undeva in interior pe perioada Iernii, protejata si pregatita de ciclul ce va urma, la fel cum si fatul este in burta Mamei pe perioada sarcinii…pregatit sa iasa la Viata.

De aceea probabil si sarbatorim atat de mult Viata si Mama in aceasta perioada.

Vine acum “disputa” pe care o vad in prezent: Nu e ziua Mamei, e ziua Femeii. Ok, poate sa fie si ziua Femeii…dar eu ca si copil imi amintesc efortul pe care-l depuneam pentru a o impresiona pe Mama, cu felicitari si flori fel si fel. Imi amintesc si de o “operatiune” nastrusnica prin care am plecat sa ii cumpar flori. Acolo, am vazut ca mai exista niste flori, din plastic. Atunci am facut un calcul, unele tin 4-5 zile…altele pot tine o Viata. Si atunci am cumparat (tare mandru) un buchet de plastic. Ajuns cu el acasa si Mama mi-a zis: “Astea se aduc la mort!” Zbang…Va imaginati ca mi s-a daramat tot visul de a o impresiona si cautam sa inteleg ce am facut si care era diferenta dintre permanenta acelor flori si cele care “treceau” mai repede. Acum inteleg ca diferenta era de Viata si ca Viata nu inseamna permanenta. Ea este intr-un proces dinamic si constant de schimbare si transformare.

In Bali exista niste cosulete mici care se aduc ca ofranda Zeilor, atat in temple, cat si in unele locuri in care omul isi petrece timp. Aceste cosulete sunt umplute cu flori de diverse culori. Ei considera sa inapoieze Zeilor din frumusetea si bogatia cu care acestia ii alinta. Gasesc aceasta gandire una destul de apropiata de un plan Real. Niste Zei care se bucura de tot ceea ce este Natural si oferit chiar de ei…fara alte sacrificii umane…curios de usor de implinit, profund si simplu!

Revenind la acea “disputa”, Mama sau Femeia, vin sa va intreb: La ce ne ajuta aceasta separare? La ce foloseste daca se aduna femeile in aceasta zi si sarbatoresc “ceva fara barbati”?

Intotdeauna am considerat ca Femeia ar trebui sarbatorita de un Barbat, Femininul sa fie recunoscut de Masculin…caci asa e Natural si nu vad cum altfel am putea recunoaste Femininul, daca nu din “perechea” sa, Masculinul. De ce nu ne-am bucura impreuna de puterea cea mai importanta pe Pamant si pe care Femininul o are?

Care este aceasta putere? A DA VIATA! Si asta nu se refera doar la procesul nasterii, ci la energia feminina prin care CONTINUA VIATA! De multe ori ne rezumam sa vedem Femininul doar prin ceea ce societatea defineste ca este FEMEIA. Orice Barbat si Femeie contin in ei atat Masculin cat si Feminin si este important acest echilibru interior. Uneori doar o vorba care contine acel “feminin” ne poate impinge sa continuam Viata!

Pana la urma, ca si copil, o Sarbatoream in aceasta perioada pe Mama ca o forma de recunostinta pentru Viata. Relatia cu Mama, inseamna Relatia cu Viata!

Ajuns adult, Primavara sarbatoresc Relatia cu Mama = Relatia cu “Mother Earth” si Femininul…adica Relatia mea interiorizata cu Viata!

O Primavara cu Viata si Sens sa avem!

In data de 8 Martie, va invit in cadrul Workshopului “MAMA, ca Sens si Semnificatie.” in Bucuresti! Exploram impreuna Relatia cu Mama, Relatia cu Viata! 

 

Si pentru cei care ati parcurs articolul pana aici, va invit la un Ritual foarte simplu, dar cu mult Sens pentru Natura noastra. Umpleti cada cu apa calda, puneti in aceasta apa tot ceea ce considerati dumneavoastra (uleiuri, flori, saruri). Stati in acea apa si bucurati-va corpul. La final va invit sa nu iesiti din cada, ci sa dati drumul la apa sa curga si ramaneti intr-o pozitie fixa, cat sa simtiti cum toata apa se scurge si corpul dumneavoastra iese la suprafata si “renaste”, la fel cum se topeste zapada si natura iese la Viata!

 

Ne intalnim in continuare pe 25 MAI in CLUJ, in cadrul Conferintei “Invitatie la Diversitate, prin Autenticitate”, ultima cu aceasta tema abordata.  Am prelungit inscrierile pentru Bali si in Martie vom pasi in Noul An Balinez in Retreat “Alchimia Sufletului” in Bali. Ca in fiecare an, va dau intalnire in Maramures in cadrul celor doua Tabere “Alchimia Sufletului” Maramu’!