Nesiguranta si Interpretatorul

Nesiguranta am intalnit-o doar atunci cand asteptam insetat "interpretarea" celuilalt despre mine.

Pe langa nesiguranta, isi mai face loc si vinovatia sau orice alta eticheta si rol cu care celalalt, in scenariul vietii sale, cauta sa te investeasca si sa-si implineasca povestea. In acelasi timp, tu esti acolo pentru ca acele roluri au existat sau le lasi sa existe si in tine. V-am povestit intr-un video, cum intram cu sfarsitul in relatie. Fiecare dintre noi, in atasament, a trait o poveste. Aceasta poveste are un inceput si un sfarsit, de aceea exista si tipul de atasament care poate sa fie definit. Atunci cand definim, este clar ca avem un punct de inceput si unul de sfarsit, astfel putem deFINI un lucru. Cu aceasta poveste a atasamentului, intram de multe ori in relatii si confundam IUBIREA cu ATASAMENTUL.

Frica, vinovatia, rusinea, furia, nedreptatea…toate acestea exista intr-o forma de ATASAMENT. De ce? Pentru ca CELALALT e cel responsabil de cele de mai sus sau tot el este responsabil ca cele de mai sus sa nu se intample. Va invit la o intrebare: In cine exista toate aceste trairi?

Si este minunat sa le putem si puncta, doar ca de cele mai multe ori ele sunt oarbe. Sunt doar trairi, fara o explicatie anume si care uneori, din lipsa de vocabular, ies in exterior in diverse forme…uneori mai putin placute…si altul vinovat de ceva.

Atunci cand simtim ca noi suntem undeva jos si celalalt sus, cine simte acest lucru? Cine vede si traieste aceasta diferenta? Cine a investit in celalalt “mai sus”? De ce am nevoie ca celalalt sa fie “mai sus”? De unde am invatat sa ma pozitionez “jos”?

De multe ori am fost surprins de oamenii din viata mea, care la un moment dat imi spuneau “cat de sus te pozitionezi”. Mult timp m-am judecat aspru de acest aspect…ce fac, de ce fac, ce frici exista, de ce se aseaza asa, cum pot sa fac sa armonizez asta…si ajungeam sa stau, sa ma duc “in jos” sau “sa trag in sus” pe cineva care avea nevoie “sa fie jos”. M-am pus si jos ca celalalt sa fie sus…si asa a intervenit o dinamica toxica. Aici apare o forma subtila de “abuz”. Atunci cand cautam sa-l tragem pe celalalt intr-o directie si vrem sa-l mutam din ceea ce alege el, aceasta tragere poate fi resimtita ca si coplesitoare…de ambele parti! De ce sa te pui jos ca celalalt sa fie sus? De ce sa te pui sus ca celalalt sa fie jos? Acestea exista doar atunci cand fiecare, in forma lui, trage sa-si retraiasca POVESTEA.

Cand vrei sa-ti vezi POVESTEA ATASAMENTULUI…deschizi ochii si realizezi ca nu exista sus si jos. Celalalt iti este egal! De ce? Si el are o Poveste.

Ai nevoie sa iti vezi scenariul de viata repetat la infinit? AI DREPTUL LA ASTA!

Vrei sa faci o schimbare in acest scenariu? AI DREPTUL LA ASTA! 

Scenariul se poate REPETA sau SCHIMBA, in formula simpla si magica de IMPREUNA!

De aceea si in Atelierele “Alchimia Sufletului” pe care le tin impreuna cu participantii, exploram si descoperim impreuna ORICE…retete nu exista si nu cunosc, deoarece exista OBIECTIVITATEA SUBIECTIVITATII si fiecare POVESTE are limbajul, forma, structura si adevarul propriu…care prin ascultare pot fi cunoscute.

Atunci cand in Povestea Atasamentului nu exista limbaj si ea este “oarba”, cineva s-a gandit si a creat oglinda. Ce face oglinda? Iti arata ceea ce tu nu iti dai seama cum se vede.

De ce ne uitam in oglinda? Sa ne aranjam si AJUSTAM parul, tenul, haina, pozitia corpului, mimica, gesturile, sa ne dam si o tura de critica “constructiva” nu…tot asa si in relatii. Oglinda vine ca sa reusim sa ajustam partea “oarba” din noi.

Si ce se intampla atunci cand iti vezi POVESTEA? Poti sa faci loc la ORICE altceva posibil…

Si din “EU sunt asta si asta e adevarul!”…ajungem la “Ce as putea sa FIU azi pentru noi?”. Ce inseamna asta? Ca eu am o poveste, tu ai o poveste…si sa vedem cum facem sa le reCUNOASTEM, sa ne cunoastem si sa ne vedem si IUBIREA, dincolo de povestea deja cunoscuta.

Fiecare are dreptul prin propriul sau scenariu, sa te investeasca in ORICE rol…Libertatea ta consta in ce faci tu cu asta si ce roluri lasi in viata ta. La unele poti spune NU, Multumesc!

 

Ne vedem pe 22 Iulie in Constanta si 21-27 August in MARAMU’ in Tabara “Alchimia Sufletului”!

Va astept curios de intalnire!