Expresia si Impresia

Intr-o lume a Timpului "acum, inainte de acum!" si a "mai mult si mai bun", expresia tinde sa fie inlocuita de impresie. Inclusiv in Iubire...

Impresia si Expresia

Intr-o lume insetata de consumerism, exista aceasta cautare a unui adevar propriu si autentic, a unui Sine real in fata unui Sine fals. Inainte de a ne lasa speriati de Sinele fals, va invit sa intelegeti cum a luat acesta nastere. Sinele fals mai este numit si Sinele adaptativ. Intr-un anumit Timp si Context de viata, atunci si acolo, am gasit ca forma de adaptare-aparare, acest Sine. El a fost construit in ideea de a face fata trairilor pe care noi le-am avut in acel moment tensionat. Momentul a disparut, dar noi am invatat sa tot elaboram acest Sine. Sa-l perfectionam!

Mecanismele de aparare, asa cum am spus si intr-o emisiune recenta, ele nu vin sa ne apere doar de exterior. Ele protejeaza si ca ceva din interior sa nu iasa la suprafata. De aceea, atunci cand calatorim sau schimbam mediul din unul cunoscut in unul necunoscut, apararile sunt usor scuturate si continuturi interioare pot sa apara la suprafata.

Sinele adaptativ este cel care porneste cu celalalt in prim plan. Adica, este foarte important ce vrea celalalt, ce zice celalalt, ce crede celalalt, ce simte celalalt…ca eu sa pot sa-i fac o IMPRESIE buna si ca celalalt sa stea langa mine. Am auzit de nenumarate ori: “Vreau sa imi pese mai mult de mine!!! Nu mai vreau sa imi pese atat de mult de ceilalti! Ma uit pe mine!” 

Va invit sa vedeti si sa va vedeti, ca si aici…tot noi suntem! Daca aleg, uneori inconstient, aparent sa imi pese mai mult de celalalt, tot eu sunt, pentru ca eu sunt cel care asa functioneaza/alege/stie. De ce? Pentru ca ma intereseaza sa obtin ceva prin asta. Acestea sunt beneficiile despre care v-am mai vorbit in Atelierele “Alchimia Sufletului”, beneficiile mascate.

Ne serveste acest Sine? Da, ne serveste pentru un comportament adaptativ la mediu, in societate si in cultura in care ne traim viata. Nu ne mai serveste atunci cand aceste aparari sunt imature, nu sunt in consens cu credintele si valorile noastre autentice, atunci cand nu sunt constient de el si-l folosesc ca si cum ceva de “atunci si acolo” se va intampla la orice clipa “aici si acum”.

Din copilarie am auzit cu totii: “Sa te comporti frumos! Sa faci frumos! Sa inveti bine ca sa le arati celorlalti ca poti! Sa iei note mari! Sa ajungi asta, asta si asta”. Va invit sa dati un ochi peste articolul “Tiparul De ce 9 si nu 10?”. Si atunci, noi plecam la drum si cu dorinta de a impresiona. Depinde de noi si de trairile interioare avute “atunci si acolo”, cat am hranit aceasta dorinta de a impresiona si cat nu.

“Vreau sa te impresionez, ca tu sa crezi asta despre mine, chiar daca eu despre mine nu cred asta!”

Cati dintre noi, atunci cand intram intr-o relatie, nu asteptam ca celalalt sa creada despre noi lucrurile pe care noi nu ne permitem/dam voie sa le credem despre propria persoana? Si uite asa, ajungi sa-i pui celuilalt in carca o treaba care tine doar de tine. Acea speranta, ca o sa vina X si o sa ma faca sa ma simt asa cum nu imi dau voie…este o speranta iluzorie si care-l pune pe celalalt in postura sa te impresioneze. Impresioneaza-ma cu flori, cadouri, arata-mi tu ce nu cred eu. Este lucrul tau cu tine sa ajungi sa crezi in tine. Celalalt are de facut treaba asta cu el, nu cu tine.

Cu ce impresionam? Cu ceea ce invatam si mostenim. Cu numele, cu diplome, cu pozitii sociale, cu locurile in care iesim, cu jobul, cu vacanta, cu prietenii, cu mancarea si cu ORICE altceva material.

De aceea, in Atelierele “Alchimia Sufletului” nu exista partea de prezentare personala. Ce conteaza numele, functia sau jobul, intr-un demers transformator? Suntem cu totii impreuna. Atat.

Si EXPRESIA? Ea este acolo. Poate fi chiar in toate cele mentionate mai sus.

Si care este diferenta? Expresia de Sine exprima ceva de care esti constient si in care te regasesti ca fiind tu. Impresia testeaza, verifica si se foloseste de toate acestea cu un scop.

Intelegi de ce exista critica? Critica exista doar in cazul unei IMPRESII, in cazul unei EXPRESII vorbim doar de o alta parere…dar si de o INTALNIRE, autentica!

Poate o expresie sa ne impresioneze? Da, dar inainte de a impresiona, este important sa urmarim traseul.

EXPRESIA are ca traseu din INTERIOR SPRE EXTERIOR. – Simt nevoia sa ma exprim, sa comunic ceva, sa scot ceva din mine.

IMPRESIA are ca traseu din EXTERIOR SPRE INTERIOR. – Simt nevoia sa-i impresionez, trebuie sa fiu doar asa cum se asteapta ei, trebuie sa ma placa, renunt la mine si ce simt sa fac autentic si astept intotdeauna un raspuns de la ceilalti.

Presiunea este foarte mare in cazul persoanelor care folosesc doar impresia ca mod de intalnire. De aceea, va invit sa imbratisati acest mod de functionare si sa-i imbratisati, inainte de a-l critica si de a-i critica.

Arta si toate domeniile artistice, teatru-film-muzica si ORICE altceva, sunt menite sa exprime ceva inainte de a impresiona. Sa vina sa ne arate un model transformator, sa ne cante despre o traire, sa joace o emotie, sa picteze despre o rana. Numai ca, in aceasta lume a vitezei si a consumerismului, in TIMPUL de “acum, inainte de acum”, artistii sunt storsi si chiar pusa fortat presiunea impresiei pe ei.

Si asta nu e numai la artisti, pentru ca omul poate sa fie un artist in propria sa viata. Va invit sa va uitati la cate realizari ajungeti si cum, din si in punctul acela, vine urmatoarea intrebare: “Ce mai fac acum, mai mult decat am facut pana acum?” Si pierdem momentul si bucuria lui, in cautarea unei impresii urmatoare.

Relatia Expresie si Impresie, oglindeste o alta relatie pe care o putem observa in acest prezent, Calitativ si Cantitativ. 

Si asa…ajungem la relatii toxice. Cum? Va dau un exemplu…care este diferenta dintre mancarea calitativa si cea cantitativa? Ce ingrediente contin cele doua si cum introducem in noi acele ingrediente? Cat dureaza productia hranei calitative si cat a celei cantitative?

Cine e de vina? Nimeni si ambele tabere. De ce?

Nu suntem noi cei care le cerem mai mult, mai repede si mai bun? Nu suntem noi cei care le cerem designerilor de haine sa faca ceva mai frumos, sa ne impresioneze mai repede si cu un alt model? Nu suntem noi cei care le cerem celor din industria filmului sa scoata mai repede altceva, ca ne-am plictisit deja de opera pe care tocmai au scos-o? Nu suntem noi cei care nu ne mai uitam la un serial daca nu au aparut toate episoadele? Nu suntem noi cei care le cerem terapeutilor sa faca magie, sa aduca o metoda si sa transforme rapid ceva? Nu suntem noi cei care cerem sa fim IMPRESIONATI si le cerem celorlalti sa IMPRESIONEZE? Si ce spunem dupa ce au scos RAPID o haina, un film, o carte, o metoda…aaa, nu m-au mai impresionat ca inainte.

Cei care cer sa fie impresionati, sunt cei care-l pun pe celalalt pe un piedestal. Cel care se exprima, stie ca nu este pe un piedestal.

Exemplele pot continua pe atatea axe…de aceea cred ca fiecare este dator sa-si intrebe propriile dorinte incotro au mers. Cei care exprima pot aluneca pe panta impresionarii, dar daca exista limite, cei care cereau si cautau sa fie impresionati, pot fi educati spre partea exprimarii.

Atunci cand incep sa fiu constient atat de impresie cat si de expresie, cele doua lumi se pot intalni in autenticul care esti. Si de acolo…te poti intalni si cu celalalt!

Natura se exprima in fiecare zi, Soarele si Luna ne impresioneaza prin propria lor exprimare.

Rabdare, Timp si Calitate! <3

 

Ne intalnim pe 20 Ianuarie in Timisoara si 3 Februarie in Bacau, in cadrul Conferintei “Invitatie la Diversitate, prin Autenticitate”. In Martie vom pasi in Noul An Balinez in Retreat “Alchimia Sufletului” in Bali si ca in fiecare an, va dau intalnire in Maramures in cadrul Taberelor “Alchimia Sufletului” Maramu’!

Va astept curios de intalnire!