Doua tipuri de Raspuns

Sunt doua tipuri de Raspuns: unul pe care il cauti in ceilalti si altul pe care nu-l cauti si-l intalnesti din ceilalti.

Ce inseamna doua tipuri de Raspuns? Sa ne gandim cati dintre noi asteapta un raspuns de la celalalt, pentru ca asa e normal. Da, asa e normal, sa primim un raspuns!

Problema apare atunci cand raspunsul nu este cel pentru care am muncit…

Cum adica am muncit? Din moment ce noi ne asteptam la un raspuns clar, deja avem conturat rezultatul la ceva si munca reprezinta tot efortul depus in a-l face pe celalalt sa ne dea acel raspuns. Acel raspuns pe care noi il vrem, nu cel pe care celalalt simte sa-l dea. Acel raspuns pe care noi il consideram agreabil, nu cel pe care celalalt il traieste in realitatea lui. Acel raspuns pe care noi am invatat ca este “normal” sa-l primim…si stam atenti in a-l primi…ignorand orice altceva posibil.

Vedeti dumneavoastra…un raspuns la care ne asteptam poate sa fie reprezentat de o dorinta puternica si de o credinta adanc inradacinata. Un raspuns poate sa insemne si ceva ce invatam inainte, ca sa obtinem acel raspuns.

  • Faci asa si vei fi agreat social, adica muncesti acel “asa” si primesti un raspuns de acceptare. Faci asa si iti va merge bine in relatie, adica muncesti acel “asa” si primesti un raspuns de iubire. Faci asa si iti va merge bine in cariera, adica muncesti acel “asa” si primesti un raspuns de succes. 

V-am vorbit intr-un articol trecut de notele de la 1 la 9 si de la 9 la 10. Si raspunsul asteptat poate sa se incadreze si pe aici. Pe baza unor constructe sociale si ale unor credinte transmise transgenerational “Asa se face, asa faci!”, ajungem sa muncim ca robii pentru niste raspunsuri, nu neaparat pentru ceva autentic. Si cand raspunsul primit nu mai e cel pentru care muncim, cel bine cunoscut, cel stiut…Hop! Surpriza! Mai e cineva in relatie cu mine! Mai e cineva pentru care toate credintele mele si cum stiu eu sa muncesc pentru acel raspuns, chiar nu conteaza. Mai e cineva care-mi raspunde altfel decat…Si asa ne intalnim si noi cu celalalt.

Ne plangem de singuratate…chiar si in relatii, dar vin si te intreb: Cata munca ai depus in a primi raspunsurile pe care le asteptai? Si cand le-ai primit, cat a durat si cum te-ai simtit? Si dupa? Ce a urmat? Ce alte raspunsuri crezi ca mai poti primi?

De multe ori nici nu mai ajungem sa-l vedem pe celalalt, caci mintea noastra este prea ocupata sa faca “frumos” pentru obtinerea “raspunsurilor” dorite. Si acest frumos uneori ne epuizeaza…acest raspuns pentru care se pare ca niciodata nu e suficient, ne goleste. Astfel ajungem sa ne simtim singuri.

Cel mai mult imi place cand intalnesc cupluri care vorbesc despre partenerul lor de la masa/langa ei, ca si cum nici nu e acolo. Intotdeauna ma uit la partenerul despre care se vorbeste, sa-l vad ce face…ce zice…de ce tace? Poate ca nu are loc de atatea raspunsuri pe care celalalt le are…

Va invit sa mai observati ceva…cand primiti Raspunsul pentru care ati muncit considerabil, nu-i asa ca-l lasati sa treaca pe langa voi, ca si cum nu puteti sa-l primiti…parca nu sunteti inca suficient de…parca stiati si nu e nimic nou…parca nu umple nimic pentru ca l-ati mai auzit…Ba chiar il verificati pe celalalt sa vedeti daca o zice doar asa, ca sa auziti…sau chiar e serios cu asta.

Si atunci cand suntem obisnuiti sa cautam raspunsul in exterior, apar si conflictele interne legate de: “Cine sunt eu?”. De ce? Pentru ca uneori cauti constient, alteori inconstient acest raspuns si te definesti doar de ceea ce-ti zic ceilalti si precum un aspirator, strangi Orice, ca si cum acela este raspunsul.

Si confuzia continua…

A fost Pastele…cati dintre dumneavoastra ati muncit pentru un raspuns din partea celorlalti si cati pentru bucuria intalnirii cu ceilalti?

Doar atunci cand mi-am dat voie sa ma gandesc ca se poate sa gresesc, sa nu am Raspunsul…l-am intalnit pe celalalt cu Lumea lui si Raspunsul lui.

Si daca nu-ti place Raspunsul, spune-i…si cautati impreuna sa vedeti al cui este acel Raspuns si ce se poate face cu el.

Sa ne intalnim si cu alte Raspunsuri…Iubind intrebarile!

In continuare ne intalnim pe 22 Aprilie in CONSTANTA, 6 Mai in Bacau, 13 Mai in Timisoara si 20 Mai in Brasov, la Atelier “Alchimia Sufletului”

sursa imagine: Adrian Dan